pexels-thisisengineering-3861958.jpg

Een API koppeling, hoe werkt dit nu precies en wat heb ik er aan?

API-koppelingen maken het mogelijk voor verschillende softwareprogramma's om met elkaar te communiceren, waardoor automatisering en integratie van systemen binnen bedrijven veel eenvoudiger worden.

Vincent van Montfoortblog-author

Vincent van Montfoort

5 min read

Introductie: Wat is een API?

Een Application Programming Interface, kortweg API, is een set definities en protocollen waarmee softwaretoepassingen met elkaar kunnen communiceren. Denk aan een API als een ober in een restaurant: de API neemt orders (verzoeken) van klanten (gebruikers) en brengt deze naar de keuken (de server), waarna de gerechten (antwoorden) terug naar de klant worden gebracht. In softwareontwikkeling zijn API’s cruciaal omdat ze de interactie tussen verschillende programma’s en systemen mogelijk maken, waardoor integratie en automatisering worden bevorderd. Een API koppeling is cruciaal om software onderling te laten communiceren. De software waarmee je communiceert hoeft niet allemaal binnen de eigen applicatie te zijn (maar kan wel). Denk bijvoorbeeld aan het automatisch doorsturen van facturen van je webshop naar je boekhoud pakket. De webshop draai je wellicht zelf, terwijl je de boekhoud software afneemt van een andere partij. Dit doorsturen gebeurt doorgaans via een API koppeling. 

Hoe werkt een API?

API’s werken op basis van verzoeken en antwoorden. Wanneer een gebruiker een verzoek doet, stuurt de API dit door naar de server. Dit gebeurt vaak via HTTP-methodes zoals GET (om gegevens op te halen), POST (om gegevens te verzenden), PUT (om gegevens bij te werken), en DELETE (om gegevens te verwijderen). Deze verzoeken worden naar specifieke endpoints gestuurd, die vaak als URL’s worden weergegeven. Een eenvoudig voorbeeld is een weer-API, waarbij je door middel van een GET-verzoek actuele weersinformatie kunt ontvangen.

Soorten API’s

Er zijn verschillende soorten API's, elk met hun eigen kenmerken. RESTful API’s zijn tegenwoordig het meest populair vanwege hun eenvoud en schaalbaarheid, terwijl SOAP API’s meer gestructureerd en beveiligd zijn. Daarnaast zijn er andere vormen zoals GraphQL, die meer flexibiliteit bieden in dataverzoeken, en WebSockets, die real-time communicatie mogelijk maken. API’s kunnen ook worden onderverdeeld in open API’s, die openbaar toegankelijk zijn, private API’s, die alleen binnen een organisatie worden gebruikt, en partner-API’s, die gedeeld worden tussen zakelijke partners. Zoals genoemd zijn de meest gebruikte APIs zijn RESTful, maar niet elke usecase is even geschikt voor dit patroon. We noemde net al even WebSockets voor real-time communicatie. Websockets werken op een manier dat ze een connectie open houden tussen de client en server. Wanneer er een nieuw bericht binnenkomt, wordt hier gelijk op gereageerd. Een goed voorbeeld om dit te illustreren is bijvoorbeeld een chat applicatie. Wanneer er een bericht verzonden wordt van de ene gebruiker naar de andere, kan een websocket hier gelijk op reageren. Een RESTful API werkt op basis van vraag en antwoord. In het geval van een chat applicatie zou de applicatie dus continue moeten vragen: "Is er al een nieuw bericht?". Dit heet pollen, en is dus niet ideaal voor een deze toepassing.   

Waarom API’s koppelen?

Het koppelen van API’s brengt tal van voordelen met zich mee. Het maakt automatisering van processen mogelijk, wat leidt tot verhoogde efficiëntie en schaalbaarheid. Door systemen te integreren, zoals een webshop met een voorraadbeheersysteem, kunnen bedrijven bepaalde processen automatiseren. Praktische voorbeelden van API-koppelingen zijn te vinden in betaalsystemen zoals Mollie en PayPal, en CRM-integraties zoals Salesforce en HubSpot, die allemaal helpen om workflows te stroomlijnen. Stel je voor dat je een website hebt met een formulier, en je gebruikt HubSpot als CRM systeem. Wanneer iemand het formulier invult op de website met contact gegevens, wil je die gegevens in je CRM hebben, zodat een sales-team het op kan pakken. De flow is dan als volgt: 
  1. Bezoeker vult een formulier in op de website 
  2. Formulier wordt verzonden naar de backend van de website (en mogelijk ook in de backend opgeslagen)
  3. De backend doet een API call naar het CRM systeem met de gegevens die relevant zijn voor het CRM

Technische aspecten van een API-koppeling

Bij het koppelen van API's spelen verschillende technische aspecten een rol. Authenticatie is essentieel om toegang te krijgen tot API’s, vaak via API-sleutels of het OAuth2-protocol. Authenticatie is nodig, omdat bijvoorbeeld in het geval van een CRM, je graag wil voorkomen dat iedereen zomaar nieuwe contacten in jouw CRM kan zetten, of al je contacten uit kan lezen. 
Gegevens worden meestal uitgewisseld in formaten als JSON of XML. Het is ook belangrijk om fouten af te handelen en statuscodes zoals 200 (OK), 404 (Not Found), en 500 (Internal Server Error) te begrijpen. Bovendien moeten ontwikkelaars rekening houden met rate limiting en throttling om te voorkomen dat de API overbelast raakt. 

Best practices bij het werken met API’s

Om effectief met API’s te werken, is het belangrijk om duidelijke documentatie te lezen en te begrijpen. Tools zoals Postman en Swagger kunnen hierbij helpen door het testen en simuleren van API-aanroepen. Veiligheid is een topprioriteit, dus het versleutelen van gegevens en het beheren van toegang is cruciaal. Ook versiebeheer van API’s is essentieel om ervoor te zorgen dat applicaties compatibel blijven met updates.

Uitdagingen en valkuilen bij API-koppelingen

Ondanks de voordelen kunnen API-koppelingen ook uitdagingen met zich meebrengen. Compatibiliteitsproblemen kunnen optreden wanneer verschillende systemen niet goed samenwerken. Daarnaast kan downtime van de API-provider leiden tot verstoringen in de dienstverlening. 

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een webshop hebt met een koppeling naar het boekhoudsysteem. Wanneer een bezoeker een bestelling plaatst en het systeem de factuur van deze bestelling in jouw boekhoudpakket wil plaatsen, maar de API van het boekhoudsysteem is onbereikbaar, dan kan de situatie ontstaan dat de webshop denkt dat de factuur verzonden is, maar het boekhoudpakket weet van niks. Het is belangrijk om deze situatie op de juiste manier af te handelen, zodat alle systemen in sync blijven. 

Beveiligingsrisico’s vormen ook een bedreiging, maar deze kunnen worden opgelost worden door het implementeren van goede authenticatiemethoden en het regelmatig checken voor beveiligingsupdates. 

De toekomst van API’s

API’s blijven zich ontwikkelen en dragen bij aan nieuwe technologieën en innovaties. Trends zoals serverless architectuur en API-first design worden steeds prominenter. Lees hier onze blog over een API-first aanpak. Ze spelen ook een cruciale rol in de ontwikkeling van AI en IoT (Internet-of-Things), waar ze zorgen voor integratie en communicatie tussen verschillende systemen en apparaten (bijvoorbeeld een smart wasmachine die laat weten wanneer de was klaar is aan een tool als Home Assistant). 

Conclusie

API’s zijn een essentieel onderdeel van moderne softwareontwikkeling en bedrijfsvoering. Ze bieden de mogelijkheid om systemen te integreren, processen te automatiseren en de efficiëntie te verhogen. Voor bedrijven zijn API-koppelingen onmisbaar om concurrerend te blijven in een snel veranderende digitale wereld. Het helpt enorm om te focussen op de essentie van je software product, en via API koppelingen andere software pakketten te integreren die doen waar ze goed in zijn. 

Het ontwikkelen van maatwerk software kan complex en tijdrovend zijn. Bij Bergfort begrijpen we deze uitdagingen en bieden we op maat gemaakte oplossingen die perfect aansluiten bij de unieke behoeften van jouw bedrijf.

Of je nu efficiëntere workflows wilt, kosten wilt besparen of een concurrentievoordeel wilt behalen, wij kunnen je helpen. Met onze expertise in maatwerk softwareontwikkeling zorgen we ervoor dat jouw bedrijf optimaal presteert en klaar is voor de toekomst.

Wil je meer weten over hoe maatwerk software jouw bedrijf kan helpen groeien? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.